Vad tittar en rekryterare efter på LinkedIn?
Jag får ofta frågan, både från kandidater och privata kontakter, vad jag som rekryterare letar efter när jag searchar på LinkedIn. Vad man ska tänka på när man vill bli upptäckt av en framtida arbetsgivare eller ett externt rekryteringsföretag är inte alltid självklart, men jag vill dela med mig av några tips som jag tror kan öka möjligheterna.
När jag för drygt tre år sen började jobba med rekrytering hade jag själv inte en aktiv LinkedInprofil. Jag fick i uppgift av min dåvarande arbetsgivare att bli en fena på LinkedIn. Jag började läsa på, gick en LinkedInutbildning och testade mig fram bland premiumvarianter och sökfunktioner. Till slut fick jag möjlighet att börja använda Recruiter professional services, vilket också är det rekryteringsverktyg jag använder på LinkedIn idag. Det är ett verktyg som gör att mitt searcharbete blir mer metodiskt och strukturerat, men som också ger mig möjligheten att i mer detalj specificera kompetensen som min uppdragsgivare letar efter. Och det är här du som kandidat kan tänka till!
Om du själv hade letat efter din kompetens, vilka ord hade du använt då? Jag försöker alltid att variera de olika sökfilter som finns. För att du ska bli synlig i min filtrering ska du se till att tydligt ange din titel, placeringsort, bransch, dina kompetenser och din utbildning. Se till att använda ord som är typiska för dig.
När jag efter min sökning till exempel får upp alla projektledare inom bygg-och fastighetsbranschen i Göteborg kategoriseras dessa personer utifrån sannolikheten att besvara mitt meddelande. En kategori heter öppen för nya möjligheter och motsvarar den grupp som använder just funktionen ”öppen för nya möjligheter” på LinkedIn. Här tittar jag nästan alltid först. Du aktiverar funktionen under inställningar, inställningar för jobbansökningar.
Ett annat knep som också gör att du hamnar i en utvald kategori hos oss som searchar är om vi redan har en kontakt. Det kan exempelvis vara att vi är varandras förstahandskontakter eller att du följer vår företagssida. En enkel väg kan alltså vara att följa alla bolag som du är intresserad av och även personer som du tror kan ansvara för rekryteringsprocessen. Sådana som mig, rekryteringskonsulter på externa rekryteringsföretag och såklart HR-chefer, HR-ansvariga, platschefer och så vidare.
Tre tips som inte kräver allt för mycket tid av dig, men som jag tror kan göra skillnad.
Sammanfattning:
- Krångla inte till det! Använd enkla titlar – vad skulle du sökt efter om du letade efter din kompetens? Om du är säljare, använd då den titeln istället för regional-super-mega-sales-manager (för att överdriva en aning).
- Öppen för nya möjligheter! Aktivera funktionen ”öppen för nya möjligheter” även om du aktivt inte söker nya jobb.
- Skapa aktivitet! Det innebär inte att du nödvändigtvis måste posta inlägg eller krysta fram kommentarer utan se till att skapa kontakt med personer som du tror kan hjälpa dig till ett nytt jobb eller följa företagssidor som du bedömer intressanta.