Matchobeteenden – existerar de fortfarande på våra arbetsplatser?
Läser om verktyg för att mäta matchoindex! Bra att det finns såklart men att de BEHÖVS. Ärligt talat. År 2024. Det är ju skrämmande, eller hur!?
Beteenden som en speciell typ av jargong och skämt är de största utmaningarna inom vissa branscher. Dessa är ofta djupt rotade och svåra att förändra.
Det är bra att man lyfter fram att det finns en tydlig korrelation mellan machokultur och övriga mätetal. Det ökar sjukfrånvaro, personalomsättning, effektivitet, lönsamhet samt ökar inrapportering av riskobservationer och olycksfall.
Att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig inkluderade och delaktiga är en förutsättning för ett välmående och lönsamt bolag.
De flesta företag jag jobbar med har kommit långt med sitt kulturarbete. Ett arbete som ständigt behöver pågå och som är nödvändigt för att attrahera och behålla de bästa medarbetarna.
Alla ledare ute på våra företag har ett stort ansvar!
Hos en av mina kunder fanns en medarbetare som ofta skämtade, både högt och lågt. Inte alltid rumsrent. Vid ett tillfälle tog en kollega mycket illa vid sig av ett skämt. Efter att chefen tog upp det bad denna medarbetare om ursäkt och gjorde en total omvändning. Hen blev i stället en god ambassadör som påtalade machobeteenden när de uppstod.
Ibland räcker det med att någon vågar säga till när ett beteende inte är okej!
Har du funderat på om du vågar säga till?
Ta hand om varandra,
/Marie Bubach, 0707-607243